Serious game: Wat moet je intern regelen om goed samen te werken in netwerken?
In de aanloop naar het congres ‘Modernisering Medische Vervolgopleidingen 2024, de opleiding als grote verbinder’, lanceerden we onze nieuwe samen leeromgeving.
Op deze pagina linken we naar gebeurtenissen, rapporten en initiatieven, die wij bijdragend vinden aan de professionele dialoog over GOEDE ZORG
In de aanloop naar het congres ‘Modernisering Medische Vervolgopleidingen 2024, de opleiding als grote verbinder’, lanceerden we onze nieuwe samen leeromgeving.
Er wordt veel gezegd en geschreven over polarisatie. Met polarisatie ontstaan zowel kansen als risico’s voor Goede Zorg.
In de aanloop naar het congres ‘Modernisering Medische Vervolgopleidingen 2024, de opleiding als grote verbinder’, lanceerden we onze nieuwe samen leeromgeving.
Duurzaamheid en professionele leiderschap zijn hot. We interviewden de auteurs die deze twee grote thema’s bundelden in een e-book.
Bij publicatie van het boek Zetje VAR op de kaart op onze boekenplank, hoorden we al over de komst van het nieuwe boek. En wat een prachtexemplaar, deze nieuwe “wegwijzer in Persoonlijk Leiderschap”!
Deep Democracy gaat over vrijmoedig spreken en openhartig luisteren, over stilte om elkaar beter te horen. Het gaat ook over diepere gevoelens en emoties die onlosmakelijk verbonden zijn aan meningen, perspectieven, overtuigingen, oordelen, normen en…
Er wordt veel gezegd en geschreven over polarisatie. Met polarisatie ontstaan zowel kansen als risico’s voor Goede Zorg.
Een handzame gids om te ontdekken wie je bent, wilt en kúnt zijn, als dokter en als mens. In elke loopbaanfase opnieuw. Voor artsen van alle leeftijden en specialisaties die hun zin in het werk…
Het boek ‘Werkvormen interprofessioneel opleiden in de zorg’ is een uitgave van de Federatie Medisch Specialisten en ontwikkeld in samenwerking met het promotietraject van psycholoog Natasja Looman van Radboudumc Nijmegen en ZonMw.
We spotten het boek ‘Zetje VAR op de kaart’ via LinkedIn en zochten het gesprek met Michiel van Vliet op. Michiel begon zijn loopbaan als ziekenverzorger, en heeft gewerkt als verpleegkundige en verpleegkundig praktijkdocent
De gezonde stad is in opmars. Volgens politici en professionals kan gezonde-stedenbeleid helpen om gezondheidsverschillen tussen mensen te verminderen.
Deze bundel vol kwetsbaarheid, menselijkheid en verbondenheid is een ode aan 20 jaar palliatieve zorg van hospice Bardo.
Hoe ga jij om met ethiek van publieke gezondheid? Laat je op 24 januari 2024 -online 12:00-13:30- inspireren door Mare Knibbe.
Egge van der Poel is niet eenvoudig in hokjes te plaatsen en gebruikt die eigenschap om bruggen te bouwen.
Optimale Zorg – Dappere Dokters en het Nederlands Tijdschrift voor de Geneeskunde (NTvG) hebben auteurs met verschillende expertise gevraagd…
Ben jij al bekend met sociocratische besluitvorming en samenwerking? Niet te verwarren met socratische gespreksvoering!
In deze actieve workshop, in de vorm van een spel, leer je om door een systemische bril naar samenwerking binnen je team(s) te kijken. Je leert kijken tússen mensen, patronen te herkennen en taal te…
We waren verheugd met het nieuwe boek van Martin van Staveren en zochten het gesprek met hem op.
We interviewden Hartger Wassink naar aanleiding van zijn nieuwe boek “Leider zijn in dialoog.”, een inspiratiebron voor iedere professional in de zorg.
Op 19 oktober verscheen de tweede druk van ‘Nu kan ik verder – De echte verhalen van Nu Niet Zwanger’. We interviewden auteur Hans Schleiffert.
Over digitale zorg valt veel te zeggen. De ene zorgverlener ziet het liefst veel investeringen in dit type zorg, de ander houdt vooralsnog liever afstand tot de ontwikkelingen. Hoe kijk jij? Laat je inspireren door…
Op 10 oktober 2022 gingen Renske Bouwknegt (ontwerper, partner bij Ideate) en Jan Smelik (actief burger, algemeen Coordinator bij Nederland Zorgt Voor Elkaar) in gesprek rondom de vraag “Wie is aan zet?
De zorg is in beweging. Sommigen ervaren toenemende schaarste, anderen zien vooral de voordelen van de transformatie die gaande is. Wat zie jij? Laat je inspireren door een mooie dialoog.
Op 1 juli verzamelden de huisartsen en hun collegae zich op het Malieveld. Zo doorgaan is geen optie, dat is duidelijk! Daarmee is de vraag ‘hoe dan wel?’ boven op de tafel……
De manier waarop wij met elkaar en al het niet-menselijk leven op deze planeet samenleven, de verdeling van welvaart en de verdeling van invloed en inspraak in onze democratie zijn allen dringend aan herziening toe.
“Niet alleen pandemische paraatheid, maar vooral preventie paraatheid”. Over een het belang van een nieuw sociaal contract.
Proscoop ontwikkelde samen met Theater A La Carte een theatervoorstelling over gezondheid. De voorstelling is de afsluiting van de campagne ‘Gezondheid werkt’. Een campagne die inspireert met verhalen over gezondheid.
Op 25 februari 2022 was Nynke Postma vanuit Dit is goede zorg mede-organisator van een Duurzame Doorbraak Dialoog met als thema Zorgverleners als vliegwiel voor een duurzame doorbraak?
Spoed is spoed. Wat betekent de centralisatie van acute zorg voor zorgmedewerkers, patiënten en inwoners in dunbevolkte gebieden?
De Duurzame Doorbraak en Social Tipping Points Coalitie organiseren een Doorbraak-dialoog op Vrijdag 25 februari 2022 om 15.00 – 17.00uur, via Zoom. Wees meer dan welkom en meld je kosteloos aan.
Op 7 februari 2022 ging Ashis Brahma in gesprek met Sietske Rozie en Egge van der Poel over het hand in hand gaan van technologie en humaniteit.
In de zorg is innovatie, creativiteit, doorzettingsvermogen en moed van groot belang. Deze drie zorg medewerkers maken de gezondheidszorg beter en mooier. Saskia Kroes, Angela Vos en Patricia Lapre elk op een unieke wijze.
2022 belooft een mooi jaar vol goede gesprekken te worden. Velen pleiten deze dagen voor meer dialoog, vaak in reactie op de coronacrisis. Soms doen mensen gelijk een voorzet, waar het gesprek over zou moeten…
In deze video opname zie je hoe zes artsen en verpleegkundigen zich op heel uiteenlopende manieren inzetten om de gezondheid van mens, dier en milieu te beschermen en hoe zij zorgverleners willen voorbereiden op de…
Artsen mengen zich in het publieke debat over maatregelen om de Covid pandemie te beheersen en de zorg toegankelijk te houden. De dokters in onderstaand artikel benadrukken het belang verbinding in onze samenleving en pleiten…
De KNMG-Gedragscode – de ruggengraat van het professionele handelen van artsen en goede patiëntenzorg – wordt herzien. De eerste concept herziening van de KNMG-Gedragscode is tot en met 27 oktober, voor iedereen online te bekijken.
Op 30 september organiseerden Bert de Graaff en Roland Bal, onderzoekers en beide verbonden aan de Erasmus School of Health Policy & Management, samen met collega’s een hybride symposium getiteld “Dansen met een virus?”
Het is Kinderboekenweek. We interviewden Chantal Walg over haar kinderboek “Anders op zoek naar gezondheid”.
In deze aflevering van www.ditisgoedezorg.nl luister je naar Igor Ivakic, directeur van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid.
In de aflevering mentale gezondheid en sociale veerkracht in en na coronatijd gaan Louise Gunning (o.a. emeritus hoogleraar gezondheid en maatschappij en voorzitter KHMW) en Karlijn Hermans (Nationale Denktank) met elkaar in gesprek over het…
In het boek “Ministerie van Verbeelding; idealen en de politieke praktijk” (uitgeverij Balans, Amsterdam) schetst Bussemaker de weerbarstigheid om verbeteringen door te voeren in de zorg.
Duurzaamheid en klimaat is een hot-topic. Afval scheiden, elektrisch rijden, minder vlees eten… De tips vliegen je om de oren. Niet alleen in je persoonlijke leven is winst te halen.
De komende jaren zullen we geconfronteerd blijven met infectieziekte uitbraken en andere crises. Potentieel zeer indrukwekkende gebeurtenissen.
Op 12 juli 2021 stuurde demissionair Minister Ollongren het rapport ‘Nederland na de crisis; perspectief voor en door de samenleving’ naar de Tweede Kamer.
In deze podcast van www.ditisgoedezorg.nl vertelt Prof. dr. Jan Kremer hoe zijn beeld over goede zorg veranderde gedurende zijn loopbaan.
Iedere dag verlenen honderdduizenden mensen in Nederland zorg aan anderen. Dat gaat lang niet altijd vanzelf. Wij geloven in de kracht van dialoog.
Door corona staat de mentale gezondheid van jongeren onder druk. Veel scholen willen hier graag aandacht aan besteden. Maar hoe?
Via LinkedIn kregen we het net uitgekomen boek “Professionaliteit in de zorg” in beeld. Ruim 40 auteurs hebben hun gedachten over professionaliteit en zorgverleners gedeeld. Een prachtige inspiratiebron voor dialogen over goede zorg. We interviewden…
Cindy Hobert is directeur van OZOverbindzorg. In 2013 startte zij dit initiatief vanuit de huisartsenpraktijk in Luttenberg. OZOverbindzorg biedt een digitaal platform waarin alle betrokken hulpverleners én de patiënt een betrouwbaar en transparant netwerk vormen.
Dit helpt bij goede zorg: de grenzeloze risicodialoog Een aanvullende gesprekstechniek voor doelgericht omgaan met onzekerheden We zitten inmiddels ruim een jaar in de coronapandemie.
Conflict is een krachtige motor om goede zorg te leveren Ik houd van conflicten. Niet van ruzie, dat is iets anders, namelijk een slechte reactie op een conflict. Wél in de zin van: conflicterende perspectieven.
Een weg uit het bureaucratische moeras met de Doorbraakmethode Een handleiding met instrumenten voor maatwerk dat geen willekeur produceert.
Goede zorg én goede volksgezondheid Wat is goede zorg? Het lijkt een eenvoudige vraag, maar er is niet één antwoord. Er zullen patiënten zijn die zeggen “dat is een behandeling die mij van mijn kwaal…