Samen naar een groene en gezonde toekomst!
Duurzaamheid en klimaat is een hot-topic. Afval scheiden, elektrisch rijden, minder vlees eten… De tips vliegen je om de oren. Niet alleen in je persoonlijke leven is winst te halen, ook in de gezondheidszorg is veel verduurzaming mogelijk en nodig. De Groene Zorg Alliantie verbindt en verenigt zorgprofessionals met een groen hart. Wij willen de verduurzaming van de zorg versnellen door kennis te delen, inspiratie te faciliteren en stemmen te versterken.
In Nederland is de zorg verantwoordelijk voor 7% van alle CO2-uitstoot. Klimaatverandering brengt veel gezondheidsproblemen met zich mee: denk aan de gevolgen van luchtvervuiling voor hart en longen, toename van overlijdens bij extreme hitte en veranderende patronen van infectieziekten. Verduurzaming van de gezondheidszorg is dus een belangrijke tool om handen en voeten te geven aan het principe ‘niet schaden’. Maar hoe doe je dat effectief? Het antwoord is wellicht geen verrassing. Dat doe je samen! De Groene Zorg Alliantie verbindt meer dan 20 commissies met precies dit doel: verbinden, delen van kennis en inspireren om samen tot groenere en daarmee gezondere zorg te komen.
In deze blog geven we je drie tips om zelf effectief aan de slag te gaan.
Lees je in
Voor je aan de slag gaat, is verdieping in de wederzijdse relatie tussen klimaat en gezondheid handig. Hoe komt het eigenlijk dat klimaatverandering en gezondheid zo nauw met elkaar verbonden zijn? Waar zie je de effecten van klimaatverandering op gezondheid het meest? En welke groepen worden het hardst geraakt? Maar ook: welke activiteiten in de zorgsector dragen het meest bij aan klimaatverandering? Welke duurzame alternatieven zijn er al voor deze activiteiten? Gelukkig wordt er heel veel onderzoek gedaan om antwoord te geven op al deze vragen. Soms zelfs zoveel dat de resultaten overweldigend zijn. In de Kennisagenda Klimaat en Gezondheid is de relevante literatuur voor Nederland in 2019 samengevat. Daarnaast brengt de Lancet Countdown on Health and Climate Change elk jaar een rapport uit over de huidige staat van klimaat en gezondheid.
Werk interdisciplinair samen
Als je weet hoe klimaat en gezondheid met elkaar samenhangen, is het tijd om de verbinding met andere zorgprofessionals te zoeken. Geen zorgen, je hoeft absoluut nog geen expert te zijn op het onderwerp. Al doende leert men! Kijk eens om je heen op de afdeling waar je werkt en ga in gesprek. Zijn er anderen die zich met dit thema bezighouden? Of mensen die dat wel zouden willen maar nog niet goed weten hoe? Door samen op te trekken kan je ideeën delen en de werklast verdelen Bovendien zorg je er zo voor dat duurzame veranderingen vanuit alle perspectieven bekeken worden. Dit zorgt voor een betere kwaliteit van de zorg. In de zorg wordt continu samengewerkt door artsen, verpleegkundigen en vele andere (para)medici om de best mogelijke zorg te leveren. Voor verduurzaming is dat niet anders. Het meeste effect bereik je vooral door je niet te beperken tot collegae met dezelfde professie als jij. En vergeet ook de studenten en patiënten niet. Studenten zijn nog niet gewend aan het vaste stramien van de afdeling, en de zorgsector als geheel, dus kunnen met verrassende nieuwe invalshoeken komen. Uiteindelijk draait het om een tevreden en gezonde patiënt, dus ook hun inbreng is belangrijk om goede duurzame zorg te kunnen leveren. Voorbeelden van duurzame veranderingen waar je met een Green Team aan kan werken zijn het kritisch kijken naar standaard voorgeschreven medicamenten en duurzame alternatieven, digitalisering van documenten (bijv. patiëntinformatie) en het gebruik van herbruikbare materialen. Om een verandering succesvol door te voeren, is het essentieel dat deze aansluit bij de kennis en behoeften van medewerkers en patiënten. Wil je meer tips over het starten van een Green Team op jouw afdeling? Ook daarbij helpt de Groene Zorg Alliantie natuurlijk graag!
Verbind met de rest van Nederland
Als je een groep enthousiastelingen hebt verzameld kun je aan de slag om jouw afdeling en werkzaamheden te verduurzamen. Maar ook nu hoef je het niet alleen te doen! Voor heel veel specialismen en disciplines bestaan nationale samenwerkingsverbanden van groene zorgprofessionals, zoals Landelijk Netwerk de Groene OK, De Klimaatdokter en Projectgroep Duurzame Oogheelkunde. Zij verenigen zich in de Groene Zorg Alliantie. Via deze samenwerkingsverbanden kun je ideeën opdoen, informatie verkrijgen en samenwerken om niet alleen op je eigen afdeling, maar in het hele systeemveranderingen door te voeren. Veel zaken zoals vergoedingen voor duurzamere medicamenten zijn namelijk breder dan één afdeling. Samen sta je sterker. Zo vormen we samen een groot groen netwerk om naar ons uiteindelijke doel te werken: een groene en gezonde wereld voor iedereen!
Meer informatie over groene zorg en commissies die zich hiermee bezig houden? Kijk op www.groenezorgalliantie.nl.
Referenties
- Gupta Strategists. Een stuur voor de transitie naar duurzame gezondheidszorg. Mei 2019. Beschikbaar via: https://gupta-strategists.nl/storage/files/1920_Studie_Duurzame_Gezondheidszorg_DIGITAL_DEF.pdf.
- Maud Huynen, Arnold van Vliet, Brigit Staatsen, Lisbeth Hall, Joyce Zwartkruis, Hanneke Kruize, Channah Betgen, Jana Verboom, Pim Martens. Kennisagenda Klimaat en Gezondheid. Mei 2019. Beschikbaar via: https://www.zonmw.nl/fileadmin/zonmw/documenten/Gezondheidsbescherming/Kennisagenda_Klimaat_en_Gezondheid_digi_versie.pdf.
- The Lancet Countdown on Health and Climate Change. Beschikbaar via: https://www.thelancet.com/countdown-health-climate/about.