Zetje VAR op de kaart!
We spotten het boek ‘Zetje VAR op de kaart’ via LinkedIn en zochten het gesprek met Michiel van Vliet op. Michiel begon zijn loopbaan als ziekenverzorger, en heeft gewerkt als verpleegkundige en verpleegkundig praktijkdocent. Hij heeft veertien jaar praktische ervaring opgedaan in medezeggenschap in een grote OR van een ziekenhuis, als secretaris, als voorzitter en beleidsmedewerker.
“Durf je de echte dialoog aan? Daar gaat zeggenschap over”.
Waar gaat jouw boek over?
Het boek ‘Zet VAR op de kaart!’ is een praktisch handboek voor leden, voorzitters en ambtelijk secretarissen van een verpleegkundige adviesraad (VAR), VVAR, ZAR, PAR, MAR, VSC of VSB. Het geeft de lezer Zetjes hoe het complexe werk van een VAR of ander adviesgremium aan te vliegen, zeggenschap in de praktijk toe te passen en invloed uit te oefenen. Het richt zich zowel op structuur als ook op duidelijke, transparante en efficiënte interne en externe communicatie. Het boek is te bestellen via de website van Zetje.
Wat maakte dat je dit boek schreef?
Mijn drive om zeggenschap, inspraak en invloed van zorgprofessionals op beleid dat over hun beroep, hun beroepsinhoud en hun beroepsontwikkeling gaat een Zetje te geven. Ik hoop dat het boek bijdraagt in de ondersteuning van hun dagelijkse praktijk.
Mijn missie is dat verpleegkundigen en verzorgenden bewust invloed kunnen uitoefenen op (totstandkoming van) zorgbeleid. Dat ze opkomen voor hún belangen met lef én een beetje humor!
Wat hoop je dat het boek teweeg brengt?
Bewustwording! Zeggenschap en invloed! Ik heb het geschreven voor verpleegkundigen en verzorgenden, maar hoor terug dat het boek net zo relevant kan zijn voor andere adviesgremia in zorginstellingen. Ondertussen is er een heel bingo aan afkortingen: Verzorgende en Verpleegkundige Advies Raad (VVAR), Zorgverleners Advies Raad (ZAR), Professionele Advies Raad (PAR), Multidisciplinaire Advies Raad (MAR), VSC (Verpleegkundig Staf Convent), RvV (Raad van Verpleegkundigen of Verpleegkundig Staf Bestuur (VSB).
Hoe kijk jij naar goede zorg?
Goede zorg is een containerbegrip. Goede zorg is zorg die aansluit op de behoefte van de cliënt door zorgprofessionals die zeggenschap en keuzevrijheid in hun werk ervaren.
Goede zorg kan pas echt geleverd worden/plaatsvinden wanneer de zorgprofessionals invloed krijgen op beleid dat over hen gaat!
Wil je nog iets kwijt?
Ik bruis van mijn werk en het schrijven van boeken, en popel iedere dag weer om mij in te zetten voor onze zorgprofessionals.