Nederland na de COVID-19 crisis: herstel en vernieuwing via dialoog
Op 12 juli 2021 stuurde demissionair Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) het rapport ‘Nederland na de crisis; perspectief voor en door de samenleving’ naar de Tweede Kamer. Het rapport biedt inspiratie voor dialogen met, voor en door zorgverleners.
Het team ‘Nederland na de crisis’, schreef het rapport in opdracht van het interdepartementale programma DG Samenleving en COVID-19. In dit team zijn de departementen Buitenslandse Zaken (BZ), Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), Defensie, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), Financiën, Ministerie van Infrastructuur Waterstaat (IenW), Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Ministerie van Sociale Zaken (SZW) en Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vertegenwoordigd, evenals de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Interprovinciaal Overleg (IPO). Ook de planbureaus SCP, PBL en CPB en het RIVM zijn betrokken.
Het stuk is bedoeld als reflectiedocument en geeft een doorkijk naar mogelijke opgaven en prioriteiten voor de overheid én de samenleving na de COVID-19 crisis. Basis voor het document zijn de ruim 80 groepsgesprekken (dialoogtafels) die Rijksoverheid organiseerde in 2020. Burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties, de wetenschap, denkers en de overheid zelf dachten na over ideeën voor herstel en vernieuwing.
Hoe behouden en versterken we de goede dingen en hoe bieden we problemen het hoofd? Hoe maken we samen onze samenleving weer sterker? De kern is weergegeven in het rapport ‘Nederland na de crisis; perspectief voor een door de samenleving’. Op pagina 17 wordt expliciet stil gestaan bij gezondheid en zorg met als eerste inzicht “De coronacrisis zet aan tot verdere verbetering van onze gezondheidszorg”. Op https://www.watisjouwidee.nl/ vind je ook de resultaten van de dialoog per subthema: onderwijs &werk; geluk & ontspanning; welvaart &inkomen; natuur & milieu; samen leven; gezondheid; wonen en verkeer. Het is waardevolle input voor reflectie en volgende dialogen.
“Mensen kregen hoop en moed van de dialogen, doordat het ook over ideeën en oplossingen ging, en omdat ze in vreemden gelijkgestemden bleken te treffen. Eén duidelijke vrees werd door deelnemers aan de dialoog uitgesproken: dat hun input slechts voor de vorm werd opgehaald. Dat hun inbreng door de overheid gebruikt wordt voor het verkopen van herstel- en vernieuwingsperspectieven, niet voor de vormgeving daarvan. Een manier om dit te voorkomen werd in de dialoog al geopperd: laat het dialoogtraject geen eenmalig, uitzonderlijk instrument zijn voor uitzonderlijke tijden. Maak het een structureel onderdeel van het verder vormgeven en uitrollen van herstel- en vernieuwingsbeleid. Zo kan samen gebouwd worden aan een sterker Nederland na de crisis.” (pag 8).