Nu kan ik verder
Op 19 oktober verscheen de tweede druk van ‘Nu kan ik verder – De echte verhalen van Nu Niet Zwanger’. We interviewden auteur Hans Schleiffert.
“Ik moest stiekem wel lachen om de jongere versie van mijzelf die ik enorm herkende in sommige verhalen. De naïviteit, maar vooral de angst voor de hulpverlening. Met de juiste signalering, verdieping en nieuwsgierigheid kan worden voorkomen dat mensen in kwetsbare situaties niet meer geconfronteerd worden met onbedoelde zwangerschappen.”
(Eefke Postma, multidisciplinair ervaringsdeskundig adviseur)
“In alle verhalen komt de onbevangen en open houding waarmee de Inhoudelijk Coördinatoren (IC’s) hun cliënten tegemoet treden naar voren, zodat hun cliënten zelf kunnen besluiten wat voor hen gegeven de omstandigheden de beste optie is. Vanuit persoonlijke betrokkenheid en presentie, begeven de IC’s zich als een pitbull in de systeemwereld van de gezondheidszorg waarin alles schijnbaar goed is geregeld”.
(Gerard Lohuis in Sociale Psychiatrie)
Hans, waarom schreef je het boek?
‘Nu kan ik verder’ vertelt in 21 verhalen de echte verhalen van het programma Nu Niet Zwanger. Het programma heeft als doel om mensen in kwetsbare omstandigheden een bewuste keuze te laten maken over het moment van hun kinderwens, zodat zij niet onbedoeld zwanger raken. Dat begint bij een open en eerlijk gesprek over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie. ‘Nu kan ik verder’ neemt de lezer mee in de praktijk en geeft een helder inzicht in de confrontaties en uitdagingen waar cliënten en hun hulpverleners samen voor komen te staan.
Het eerste verhaal gaat over Esmee, de vrouw die Connie Rijlaarsdam in haar werk ontmoette en Connie de ogen opende dat zij meer voor haar had kunnen doen dan ze gedaan had. Achteraf gezien het startpunt van het programma. De twintig verhalen die daarop volgen komen uit het hele land, steeds verteld door een andere Inhoudelijk Coördinator van het programma.
‘Nu kan ik verder’ is dus geschreven om inzicht te geven in de praktijk van het programma Nu Niet Zwanger en in de vele gezichten die het heeft, voor cliënten én professionals. Zodat iedere lezer er nieuwe inzichten en inspiratie uit haalt en het besef ontstaat dat het altijd belangrijk is de kinderwens bespreekbaar te maken.
Wat hoop je dat het boek teweeg brengt?
We horen terug dat dit boek zichtbaar maakt hoe noodzakelijk het is om het taboe op het bespreken van de kinderwens te doorbreken. Zorgverleners kunnen het verschil maken in het voorkomen van onbedoelde zwangerschappen. De verhalen leggen uit hoe dat in de praktijk van alle dag mogelijk is. Geen enkele cliënt, vrouw of man, wil overvallen worden door een onbedoelde zwangerschap. Ik hoop dat zorgverleners ons programma weten te vinden als zij behoefte hebben aan meer informatie of sparringskracht. Zorgverleners kunnen ons bereiken via www.nunietzwanger.nl of lokale Nu Niet Zwanger programma’s in de buurt.