Soms zie je een filmpje en denk je: “waarom was dit er niet al eerder?….wat had ik dit graag geleerd in mij opleidingstijd!”. Dat geldt voor dit filmpje over diversiteit en gezondheidsverschillen in de zorg. We zochten contact met de makers.
Wat maakte dat jullie deze film maakten?
We hebben deze film gemaakt in samenwerking met het Kenniscentrum Global Health (KCGH), met als doel een verschuiving te bevorderen in de benadering van geneeskundeopleidingen. We constateerden dat er weinig structurele aandacht was voor diversiteit en gezondheidsverschillen. Vaak ligt de focus in deze opleidingen voornamelijk op klinische aspecten en pathologie, terwijl het cruciaal is de patiënt als geheel te zien – niet enkel als een geval van ziekte. Dit benadrukt het belang van een holistische kijk op gezondheidszorg, waarbij de mens achter de aandoening centraal staat. Wanneer er al wel aandacht in de opleiding werd besteed aan deze onderwerpen, gebeurde dit vaak facultatief of was het ten onrechte enkel aan bepaalde thema’s gekoppeld. Onze insteek is dat deze film laagdrempelig ingezet wordt op verschillende momenten in de opleiding.
Om verdieping te stimuleren en gesprekken op gang te brengen, hebben we ook drie onderwijsvormen ontwikkeld. Deze kun je hier vinden. De film en onderwijsmaterialen zijn breder in te zetten dan in de geneeskundeopleiding alleen, en is relevant voor alle toekomstig en huidige medewerkers in de zorg, van thuiszorgmedewerker tot huisarts, doktersassistent en aankomend specialist.
Wat hopen jullie met deze film bereiken?
We hopen dat studenten, door deze film al vroeg in hun opleiding aan te bieden, geïnspireerd en geënthousiasmeerd raken om het verschil te maken. Ook hopen we huidige zorgprofessionals te informeren. Zodat er in de spreekkamer meer aandacht is voor de invloed van sociale determinanten op gezondheid en de situatie van de patiënt in diens gehele context zal worden bekeken.
Hoe kijken jullie naar goede zorg?
Goede zorg gaat wat ons betreft over een aantal zaken. Allereerst gaat het over rechtvaardige zorg. Op dit moment heeft niet iedereen gelijke toegang tot zorg en ondersteuning. Gezondheid is een recht en daarom zou goede zorg voor iedereen toegankelijk moeten zijn, ongeacht iemands achtergrond. Verder gaat goede zorg, wat ons betreft, over zorg die aansluit bij degene die zorg nodig heeft. Ieder mens heeft een ander verhaal en andere behoeftes. Zoals in de film wordt gezegd: er komt een mens bij de dokter, niet de zoveelste diabeet. Als je aandacht hebt voor een méns met diabetes en dus ook oog hebt voor andere aspecten van iemands identiteit, zie je de patiënt in zijn geheel en lever je beter passende zorg. Daar is overigens niet alleen aan de kant van de zorgverlener wat voor nodig, maar ook aan de kant van zorgorganisaties. Zo moeten zorgverleners voldoende tijd krijgen om goede zorg te kunnen verlenen en moet er ruimte zijn om af te kunnen wijken van protocollen, indien dat nodig is.
Waar kunnen we de film bekijken?
De film is gratis te bekijken op YouTube. We hebben de film onlangs Engels ondertiteld zodat hij door meer mensen bekeken kan worden.