Mens Achter de Patiënt
Wij werden getipt over het werk van Stichting Mens Achter de Patiënt en stelden een aantal vragen over het hoe, wat en waarom van dit inspirerende initiatief.
“Onze ultieme droom is: Mensgerichte zorg door mensgericht onderwijs.”
Wat doen jullie?
Stichting Mens Achter de Patiënt (MAP) organiseert de MAP module voor zorgverleners in opleiding. Tijdens de module komen patiënten driemaal in contact met studenten om inzicht te geven in de impact van ziekte. Binnen MAP worden de ruim 340 aangesloten patiënten ‘ervaringsdelers’ genoemd, een term die aangeeft waar het om draait: het uitwisselen van ervaringen met ziekte, zorg en welzijn.
We willen toekomstige zorgprofessionals in een interprofessionele setting bewuster maken van de impact van ziekte op iemands sociaal, mentaal en maatschappelijk welbevinden, en de positieve en/of negatieve invloed die men als zorgprofessional daarop kan hebben. Daarnaast beoogt MAP ervaringsdelers te stimuleren maatschappelijk actief te zijn en hen meer inzicht in en acceptatie van hun eigen ziekteproces te bieden. Ten slotte probeert de stichting bij te dragen aan de persoonlijke ontwikkeling van zowel studenten als ervaringsdelers.
Hoe kijken jullie naar goede zorg, nu en in de toekomst?
Wat is goede zorg? Matthijs Bosveld, student geneeskunde en medeoprichter van MAP beschreef het als volgt: “Ik merkte dat ik technisch heel goed werd opgeleid, maar dat ‘aandacht geven aan en zorgen voor mensen’ heel erg op de achtergrond verdwijnt. In het huidige zorgstelsel wordt aandacht gezien als iets dat extra geleverd moet worden, terwijl ik vind dat dat een integraal deel is van de zorg.”
Afgelopen jaar namen 1200 studenten uit het gezondheids- en welzijnsdomein deel aan de MAP module. Dit zijn studenten van verschillende onderwijsinstellingen: mbo, hbo en universiteit uit Limburg, Brabant, Zeeland en België. We hopen dat meer ervaringsdelers zich bij onze stichting willen aansluiten om hun ervaringen te delen en dat meer onderwijsinstellingen de MAP module willen faciliteren.
Eén van de ervaringsdelers van Stichting MAP aan het woord:
Andy Cobben (61) is voorzitter van het college van bestuur van een onderwijsstichting. Hij begint zijn werkzaamheden weer langzaamaan op te pakken nadat hij in april 2020 met COVID op de ic van het MUMC lag. Ondanks een moeilijke periode is hij optimistisch en wil hij zijn ervaringen graag delen met studenten. Daarom zet hij zich in als ervaringsdeler bij MAP.
Wat wilt u studenten vooral meegeven?
“Ik heb nu één keer meegedaan als ervaringsdeler met studenten van Vista. En het is goed bevallen dus ik ga vaker meedoen! Kijk; technisch goede zorg is één ding, het is bijvoorbeeld fijn als een zorgverlener kundig en goed een infuus kan prikken, maar ik was mezelf kwijt geraakt. Zoals mijn revalidatiearts zei: ‘Het is een life changing event.’ Ineens ben je afhankelijk, dat is verschrikkelijk. Je hebt ook vertrouwen en houvast nodig om langzaamaan weer mens te worden. Kleine gebaren van de zorgmedewerkers hielpen daarbij: een praatje maken, even het mondkapje afdoen in de sluis voor mijn kamer zodat ik kon zien wie mij verzorgde. Toen ik in het ziekenhuis lag belden ze iedere avond om 20:00 uur naar huis om een update over mij te geven. Sommigen zeiden alleen ‘hij is stabiel’, andere zorgmedewerkers, zoals een 5e jaars geneeskunde student namen de tijd om uitgebreider verslag te doen aan het thuisfront. Ik heb ontzettend veel bewondering voor de medewerkers van het MUMC en Adelante: alle lof! Iedereen deed zijn best en probeerde tijd te maken. Kortom: Kleine gebaren doen er toe! En zorgprofessional: Je mag jezelf zijn!”
Wil je meedoen?
MAP is altijd op zoek naar mensen die hun ervaringen willen en kunnen delen met studenten. Ook mantelzorgers zijn van harte welkom! Neem een kijkje op https://www.mensachterdepatient.nl of stuur vrijblijvend een mail naar info@mensachterdepatiënt.nl. Heb je nog twijfels of vragen? Van tevoren wordt je altijd gebeld door bestuurslid én ervaringsdeler Carmen om te kijken of deelname iets voor je is.