Kennismaking sociocratische besluitvorming en samenwerking

Ben jij al bekend met sociocratische besluitvorming en samenwerking? Niet te verwarren met socratische gespreksvoering! Waardevol gedachtegoed voor mensen die zoeken naar wegen om Zeggenschap van Zorgverleners (echt) vorm te geven.

Sociocratie: de groep regeert

Besluiten nemen op basis van gelijkwaardigheid. Werken vanuit het consentbeginsel = geen overwegend bezwaar, iets heel anders dan vetorecht. Werken vanuit “ik ben in staat en bereid dit besluit uit te voeren”. Werken met waardering voor het maken van fouten.

Laat je inspireren door Agnes Goldenbeld. In 2,5 uur neemt Agnes je in mee in de sociocratische basisprincipes en doen jullie spelenderwijs een ervaring op met het nemen van een besluit met consent.  Deze inspiratiesessie is geschikt voor iedereen die de zorg een warm hart toedraagt, als zorgverlener, leidinggevende of bestuurder. Voorkennis is niet nodig. Na deze avond kijk je anders naar de besluitvorming in je organisatie of netwerk en gaat het consentbeginsel ‘leven’.

Zie ook bijgevoegde PDF.

En passant komt er een aantal toepassingen in Nederland aan bod. Door deze levende praktijken en de spelervaring tijdens de inspiratiesessie ervaar je de eenvoud van sociocratie. Het lijkt vooral een kwestie van mindset. Anders werken betekent natuurlijk wel even wennen; net iets buiten de ingesleten comfortzone en gegroeide routines.

Kernvragen binnen sociocratische besluitvorming en samenwerking:

  • Wie heeft er een overwegend bezwaar?
  • Kan ik dit besluit ondersteunen én uitvoeren?
  • Heeft iedere medewerker invloed op de kaders waarbinnen hij/ zij werkt?

Data
Voel je nieuwsgierigheid? Schrijf je in voor één van de inspiratiesessies op

  • 17 april van 19.00 – 21.30 (online)
  • 23 mei van 12.00 – 14.30 (online)
  • 18 juni van 19.00 – 21.30 (online)

Kosten
We vragen een bijdrage van 50 euro excl. BTW om de sessie kostendekkend aan te kunnen bieden.

Vragen of belangstelling
Heb je vragen of belangstelling mee te doen, maar kun je niet op de aangeboden data? Laat het ons weten via dialoog@ditisgoedezorg.nl

23 mei 2024
12:00 — 14:30 (2h 30′)

Online

Agnes Goldenbeld

ZET IN AGENDARESERVEREN