Het woorden geven aan wat er tussen mensen gebeurt wordt steeds belangrijker. Bij de verzorging of behandeling van een cliënt/ patiënt, in een team, organisatie en netwerk. Veel zorgverleners voelen zich overvraagd. Twee ‘systemische wetmatigheden’ liggen op de loer:
“Een systeem onder druk gaat meer van hetzelfde doen”
“Gedoe zakt naar beneden”
Veel zorgverleners willen de zorg veranderen, zodat zorgverleners (beter) worden gehoord en gerespecteerd én de zorg aansluit bij de (groeiende) zorgvraag. Het effectief woorden geven aan wederzijdse afhankelijkheden en (verlangen tot) samenwerking helpt daarbij.
Het herkennen van Bedoeling (Intentie) – Gedrag – Effect en het vinden van de juiste woorden om dat uit te drukken is een vaardigheid die zorgverleners kan helpen goed voor zichzelf en elkaar te zorgen. Ook het kijken naar patronen in groepen mensen biedt veel handelingsperspectieven om goede zorg te (kunnen) leveren.
“Gedrag is logisch in de context, maar niet altijd handig.”
“Wat zeg of doe ik, in reactie op jou? En wat zou ik eigenlijk willen zeggen en doen?”
In 1 dag leer je de eerste principes om te kijken naar wat er gebeurt tussen mensen. Aan de hand van een spel met filmfragmenten leer je kijken naar verschillende lagen in samenwerken:
- het relatienetwerk
- het speelveld en de spelregels en
- het doel/ de gewenste aanpak.
Zie PDF voor toelichting op de dag.
Na deze dag kun je geïnspireerd aan de slag in je eigen zorginstelling, beroepsvereniging of aan de bestuurlijke tafels van het Integraal Zorg Akkoord (IZA) of het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA).
Na afronding van de basisdag kun je een dagdeel verdiepen met eigen casuïstiek samen met mensen die de basistraining hebben gevolgd.
Er is plek voor 16 mensen, bij meer inschrijvingen wordt gezocht naar een volgende optie.
Kosten:
- Basisdag € 425,- ex. Btw;
- Verdiepend dagdeel € 200,- ex. Btw
Heb je vragen of wil je inschrijven?
Welkom via dialoog@ditisgoedezorg.nl of direct bij Joyce Kruijff en Jacqueline Peels (gegevens in PDF)