Jouw verpleegkundige invloed op Planetaire gezondheid. Pak dat leiderschap!
Duurzaamheid en professionele leiderschap zijn hot. We interviewden de auteurs die deze twee grote thema’s bundelden in een e-book.
“We hopen het duurzame vuurtje aan te wakkeren bij verpleegkundigen.” – Anne Brouwer en Marlies Peper
Waar gaat jullie boek over?
Het boek geeft kennis en inzichten aan verpleegkundigen over het belang van planetaire gezondheid: ‘de intense verbondenheid tussen de staat van onze planeet met alles wat daarop groeit en bloeit én onze menselijke gezondheid.’ Hopelijk wakkert het boek het verlangen aan om te blijven investeren in een gezonde leefomgeving en draagt het bij aan duurzamer leven en werken.
Daarnaast worden praktische handvatten aangereikt die verpleegkundigen kunnen gebruiken om zelf duurzamer te gaan werken en daarin het goede voorbeeld te geven.
Wat maakte dat je dit boek schreef?
Anne: Begin 2023 ben ik bij de IDG HUB Achterhoek aanwezig geweest en vervolgens heb ik het congres De Groene Route, georganiseerd door Alles is Gezondheid, bijgewoond. Vele sprekers brachten de urgentie om anders te gaan handelen aan mij over. Vooral Maria Koijck met haar YouTube filmpje over de hoeveelheid ziekenhuisafval na één operatie vond ik indrukwekkend. Ik voelde het belang om in actie te komen en besloot de urgentie te delen met anderen, op een manier die mij past. Met dit praktische boek, dat zelfs ‘s avonds op de bank nog prima te lezen is, hopen we (student) verpleegkundigen en verzorgenden te enthousiasmeren voor dit thema.
Marlies: Toen Anne mij benaderde was ik direct enthousiast. Al geruime tijd ben ik bezig om duurzame zorg en planetaire gezondheid te verankeren binnen het verpleegkundig curriculum van de Hogeschool Saxion. Een praktisch boek dat verpleegkundigen en verzorgenden helpt om in te haken op het werkveld!
Wat hopen jullie dat het boek teweeg brengt?
We hopen het duurzame vuurtje aan te wakkeren bij verpleegkundigen. Vooral bij mensen die nog onbekend zijn met het thema ‘planetaire gezondheid’. We geloven sterk in onze verpleegkundige (daad)kracht. We hebben, samen met zo’n 300.000 vakgenoten, een positie in onze samenleving, waarin we in staat zijn om grote impact te maken. Als ieder naar vermogen een bijdrage levert, hoeft niemand hiervoor grootse activiteiten te ondernemen.
Hoe kijken jullie naar goede zorg?
Anne: Dit vind ik een lastige vraag, want ik ken alle aspecten die horen bij kwalitatief goede zorg, zoals opgeschreven in richtlijnen, protocollen, studieboeken en getoetst door onder andere zorgverzekeraars. De afgelopen jaren ben ik steeds enthousiaster geworden over de kenmerkende werkwijze die past bij het concept Positieve Gezondheid. Een werkwijze die ieder uitnodigt om regelmatig te verstillen en te vertragen, waardoor je sterker in verbinding staat met de ander en de woon-leefomgeving, en hem/haar/hen ondersteunt diens eigen oplossingen te vinden. Goede zorg is wat mij betreft steeds vaker passende zorg vanuit een duurzaam gezonde omgeving: wat heeft de ander ECHT nodig. En wie weet dat beter dan de ontvanger zelf? En stiekem geloof ik ook dat die oprechte aandacht voor de ander, het werk voor zorgprofessionals zoveel leuker maakt.
Marlies: Als hoofddocent/onderzoeker sta ik altijd stil bij de wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (WKKGZ) waarbij goede zorg bij wet vastgelegd staat. Ik ben van mening dat duurzaamheid een extra dimensie dient te zijn als we het hebben over goede zorg naast de huidige kwaliteitsdimensies, namelijk de efficiëntie, effectiviteit, veiligheid, clientgerichtheid, tijdigheid en veiligheid.
Waar kunnen we het boek bestellen?
Dit boek is te bestellen op de website van Huys voor de Zorg.
Willen jullie nog iets kwijt?
We vinden het belangrijk dat iedereen, jong en oud, zich gegrepen voelt door dit onderwerp en dat het iets is wat ons allen aangaat, ondanks de mogelijke klimaatspagaten die iemand ervaart. Er zijn inmiddels mooie landelijke initiatieven waar je je door kunt laten inspireren of je bij aan kunt sluiten zoals De Duurzame Verpleegkundige of de Groene Zorg Alliantie.