Dialoogrevolutie, de weg naar gedeeld moreel leiderschap.
Een boek met de titel ‘Dialoogrevolutie’ mag natuurlijk niet ontbreken op onze boekenplank.
Geschreven door Jindra Kessener en Rens van Loon, die onder andere de TIAS-masterclass Dialogisch Leiderschap en het NVTZ-programma De Toezichthouder als Hoeder van de Dialoog verzorgen.
Het boek biedt bestuurders, professionals, toezichthouders en leidinggevenden een fundamenteel andere kijk op zichzelf en de ander. Die andere kijk is nodig om tot gedeeld moreel leiderschap te komen. Het boek biedt naast theorie ook praktische dialoogvormen en handvatten om het gespreksklimaat in organisaties fundamenteel anders te organiseren. Wij interviewden Jindra.
Waar gaat het boek over?
Binnen de zorg spelen veel vraagstukken met een morele dimensie. Die kunnen rond de individuele cliënt of patiënt spelen, en die spelen ook steeds meer rondom de inrichting van de zorg.
Steeds vaker duiken de termen dialoog en moreel kompas op in ons werk en in het maatschappelijk debat. Dat is ook nodig: de manier waarop we problemen oplossen en onszelf relateren aan de natuur, de ander en de maatschappij, werkt niet meer goed. Dialoogrevolutie gaat verder dan elkaars standpunt begrijpen. Zeker als het doorlopen van de gebruikelijke besluitvormingsroute niet leidt tot een uitkomst waarvan iedereen vindt dat die ‘klopt’. Het is dan zaak om, via de dialoog, vanuit alle relevante perspectieven en een gedeeld moreel kompas tot besluit te komen. Hoe doe je dat?
“Voer geen dialoog als je met een andere gespreksvorm verder komt, en sneller”.
Dit boek gaat dus niet over de moreel beraad methodes die al gebruikelijk zijn in de praktijk van de zorg. Dit boek gaat over:
- Hoe je complexe vraagstukken kunt bespreken die je (nog) niet vanuit het bestaande beleidskader kunt adresseren;
- Hoe je een werkomgeving organiseert waarin dialoog en handelen vanuit een gedeeld moreel kompas kunnen plaatsvinden;
- Hoe je zicht krijgt op de vanzelfsprekendheden die jouw handelen bepalen en hoe je hierin flexibeler kan worden.
Het boek sluit af met de 7 eigenschappen van Dialogisch Leiderschap:
- In de spanning van tegenstellingen gaan staan
- In contact met het moreel kompas van jezelf, de organisatie en een samenleving die recht doet aan individueel en collectief leven.
- Polarisatie overstijgen door elkaar als meerstemmig te zien.
- Ontwikkelen van je non-verbale leiderschapsbron.
- Bewust ontwikkelen en bespreekbaar maken van je intuïtie.
- Samen nadenken
- Kwetsbaarheid 2.0
“De kwetsbaarheid die wij willen toevoegen, is dat dialoog impliceert dat je, in het moment, in interactie met anderen, niet ‘in control’ bent – ‘Kwetsbaarheid’, in de zin van ‘het niet weten”.
Wat maakte dat je dit boek schreef?
Met Dialogisch Leiderschap – een concept van Rens van Loon, zie o.a. ‘Dialogisch Leiderschap, als het ik wijkt’ (2019) Mediawerf – versterk ik dialoog in organisaties en in teams, bij Raden van Toezicht/Commissarissen, bestuurders, directeuren, managers en professionals, altijd aan de hand van concrete vraagstukken uit het werk. Ik ben gefascineerd door wat maakt dat het in het werk goed werkt en hoe grote doelen realiteit worden in het dagelijkse werk.
Tijdens mijn loopbaan werd ik gedreven door een aantal vraagstukken, waaronder: Wat maakt dat mensen verschillend zijn, hoe kan je dat maximaal benutten? Hoe breng je de grote visie en het individuele dagelijkse handelen bij elkaar? Hoe kom je in complexe situaties tot antwoorden die ‘kloppen’? Hoe maak je de het leren over jezelf als persoon, iets dat ook belangrijk is in je ontwikkeling als leider, praktisch?
Wat hoop je dat het boek teweeg brengt?
Dialoogrevolutie introduceert het ‘gedeeld moreel kompas’: we nodigen je uit om vanuit relevante perspectieven antwoorden en uitkomsten te vinden die ‘kloppen’ met waar de organisatie en samenleving voor staat en uitlegbaar zijn aan alle betrokkenen, of het nu gaat om beleid of om het invullen van professionele ruimte.
We hopen dat mensen dit boek erbij pakken als ze een complex vraagstuk voor zich hebben liggen. En dat dit boek helpt om kleine en grotere revoluties te creëren, zowel in de kwaliteit van het gesprek als in de kwaliteit van de uitkomsten van gesprekken. We geven met dit boek praktische handvatten om dialoog in te zetten bij de onderwerpen waarvoor dialoog nodig is. Wij zeggen altijd: “voer geen dialoog als je met een andere gespreksvorm verder komt, en sneller!”.
Het boek kan je dus helpen om in jezelf de voorwaarden voor dialoog te scheppen. En om de voorwaarden voor dialoog en het vormen van een gedeeld moreel kompas in een gesprek en in de besluitvorming beter te organiseren.
Hoe kijk jij naar goede zorg?
Goede zorg doet recht aan alle relevante perspectieven: de cliënt, de kwaliteit, het geld, de medewerkers, veiligheid, het recht, etc.
Waar kunnen we het boek bestellen?
Je kunt het boek bestellen bij Managementboek